Post X

Post X levert fuifzaal en fietsbrug op

De Berchemse jeugd krijgt binnen twee jaar een gloednieuwe fuifzaal op de B-parking van de NMBS bij het station. En tussen het Ringfietspad en het plein voor het station komt een nieuwe fietsbrug over de Ring en de Singel. De twee projecten worden mee gefinancierd door IRET, de projectontwikkelaar van de site Post X.
Het stadsbestuur legt projectontwikkelaars sinds enige tijd stedenbouwkundige verplichtingen op. Dat kan gaan van de bouw van een school, over kinderopvang tot groenaanleg. Voor de omgeving van Post X, waar onder meer het nieuwe hoofdkwartier van de Antwerpse politie zal verrijzen, heeft de stad nu een deal gesloten met IRET Development. Het vastgoedbedrijf moet 4 miljoen euro investeren in voorzieningen waar de gemeenschap beter van wordt.

Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) is erg tevreden. “We kunnen zo een aantal problemen oplossen in de wijde omgeving van Post X en het station. In Berchem was er nood aan een autonome fuifruimte die niet midden in een woonwijk ligt. Den Eglantier, in de Zillebekelaan, kan dan weer voluit als jeugdcentrum dienst doen. Er bood zich een kans aan op de stationsparking naast de Posthofbrug. De NMBS gaat die ruimte anders inrichten. Zo verhuist het seinhuis naar die plek en komt er een parkeergebouw met minstens evenveel plaatsen als nu (270, red.).”

“IRET koopt een stukje grond van de NMBS en bouwt er een fuifzaal die de stad twintig jaar lang mag gebruiken. Prijskaartje voor IRET: 800.000 euro. Het gebouw wordt 500 vierkante meter groot. De helft daarvan is voor de fuifzaal, de rest voor kantoren en sanitair. We rekenen op twee jaar voor alles klaar is”, zegt Van de Velde.

Fietsostrade en brug

Tweede hoofdstuk van de deal met IRET: een fietsbrug. Niet te verwarren overigens met de fietsbrug die volgend jaar over het kruispunt van de Posthofbrug met de Singel zal lopen, als missing link in de fietsostrade Antwerpen-Mechelen. In dit geval gaat het voor alle duidelijkheid om een brug op het traject van de nieuwe fietsostrade Berchem-Lier.

Zesde van de kostprijs

“We wilden graag een veilige verbinding tussen het Ringfietspad dat naast de Edgar Tinelstraat loopt (wijk Groenenhoek, red.) en het plein voor het station”, aldus Van de Velde. “IRET draagt daarvoor 900.000 euro bij, ongeveer een zesde van de 5,5 miljoen euro kostprijs van de fietsbrug. Ook daar geldt een timing van minimum twee jaar.”

En er is nog meer. De projectontwikkelaar van Post X betaalt mee voor het verfraaien en veiliger maken van de Singel tussen de Posthoflei en de Borsbeekbrug. De doorstroming van het verkeer op de kruispunten Singel-Borsbeekbrug en Gitschotellei-Diksmuidelaan wordt verbeterd.

HlN, 18-10-2016