In de pers, Stadhuis

Renovatie Stadhuis in 2017 van start

Het ontwerp voor de restauratie van het Antwerps stadhuis is vrijdag officieel voorgesteld. Het gebouw op de Grote Markt wordt omgevormd tot een echt ‘open huis van bestuur’. Na de restauratie zal de gelijkvloerse verdieping publiek toegankelijk worden.

“Bij de totaalrestauratie en -renovatie is er bijzondere aandacht voor duurzaamheid, energiezuinigheid, hedendaags werkcomfort en klimaatregeling op maat van het aanwezige erfgoed”, klinkt het in een persbericht van de stad. “Het historische gebouw is na de werken dus klaar voor de technologische en ecologische eisen van de 21ste eeuw. Op het Schoon Verdiep en de eerste verdieping ligt daarbij de nadruk op klimatologische aanpassingen en het restauratieve aspect. Op de tweede verdieping, die momenteel niet kan gebruikt worden, zorgen architecturale ingrepen voor een heus ‘Verlicht Verdiep’.”

Nieuwe publieke ruimte

De inkomhal wordt volledig vrijgemaakt van meubilair en schrijnwerk. Ze zal in de koudere maanden als tochtsas dienen en in de warmere maanden een overdekte buitenruimte worden, waarbij de drie poorten naar de Grote Markt opengezet kunnen worden. De publieke onthaalfunctie verschuift naar een apart lokaal aan de linkerkant van de inkomhal. Aan de rechterkant van de hal komt de balie voor evenementen en de bewaking. Een centrale foyer zal de publieke inkomhal verbinden met de liften naar hoger gelegen verdiepingen.

Na de start van de werken in de zomer van 2017 is de definitieve oplevering voorzien in het najaar van 2021 of het voorjaar van 2022.

GvA, 04-03-2016


Een impressie van hoe de tweede verdieping er zal uitzien.


Een impressie van de ontvangstzaal.