In de pers, Onroerend Erfgoed

Restanten Papenhof blijven bewaard

Antwerpse stadsarcheologen vonden ter hoogte van de Schijnrivier aan de Ten Eeckhovelei in Deurne restanten van het Papenhof, een middeleeuws landgoed. De gevonden gebouwresten zijn omvangrijker dan gedacht en worden dan toch bewaard.

Daarvoor wordt het ontwerp van de voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding die er plaatsvinden aangepast. De Schijn wordt nog steeds verlegd, zoals in de oorspronkelijke planning, maar zal de gevonden muurresten van het Papenhof niet doorsnijden. “De restanten worden wel ondergronds bewaard”, klinkt het op het kabinet van Rob Van de Velde, schepen van Ruimtelijke ordening, Stadsontwikkeling, Groen en Erfgoed (N-VA).

“De kostprijs om ze publiek toegankelijk te houden boven de grond, is te hoog. Toch is het idee al geopperd om een reconstructie te maken die wel te bezichtigen zal zijn. Al is daar nog niets over beslist”, zegt Van de Velde.

Zilveren munt

Bij de opgravingen werden ook andere historische opgravingen gedaan. Zo vonden de stadsarcheologen onder anderen een zilveren munt terug van Lodewijk van Maele, aardewerk en een gepolijst bijltje uit de ijzertijd.

GvA, 12/01/2016