Uncategorized

Stad wil districtshuis naar Harmonie verhuizen

De stad heeft het district Antwerpen een advies gevraagd over de verhuis van het districtshuis naar het Harmoniepark. Volgende week staat het op de agenda van de districtsraad. Peter Simoens

Antwerpen De verhuisplannen kwamen maandagavond aan het licht tijdens de algemene raadscommissie van het district. Medewerkers van stadsbeheer stelden er een haalbaarheidsonderzoek voor naar een nieuwe bestemming voor zaal Harmonie, een historisch gebouw uit 1846 dat stadseigendom werd en beschermd is. ‘Het lijkt ons een goede locatie om de functie districts- en loketwerking in onder te brengen’, luidde het.

‘Een maand geleden werden we op de hoogte gebracht. Er zijn verschillende vergaderingen geweest tussen stad en district’, zegt districtsvoorzitter Zuhal Demir (N-VA). Volgens haar collega en partijgenoot Paul Cordy kan het districtscollege achter de verhuis staan, maar zal het voorwaarden in het advies stellen.

Schepen van Patrimonium Philip Heylen (CD&V) bevestigt de keuze voor zaal Harmonie. ‘Als de districtsraad positief adviseert, kunnen we verder. We zijn al een hele tijd op zoek naar een mogelijkheid om het districtshuis te herlokaliseren’, zegt de schepen.

‘We denken ook aan het comfort van de medewerkers. Het huidig districtshuis in de Lange Gasthuisstraat is donker, ingesloten en heeft weinig daglicht.’ Volgens Heylen heeft het park als locatie voor het districtshuis verschillende troeven.

Kritiek

‘Het ligt op een kruispunt van tram- en buslijnen, is goed bereikbaar en een aangename plaats waar ruimte is voorzien voor horeca. Het is een plaats om op een vlotte en aangename manier de administratie met de stad af te handelen’, zegt Heylen.

Tijdens de discussie kwam er kritiek. Chris Anseeuw (SP.A): ‘Er is geen duidelijke projectdefinitie over wat nodig is voor een districtshuis. Die moet er zijn voor een haalbaarheidsstudie wordt gemaakt.’ ‘Is dit centraal gelegen? Er is geen parking’, zei Dirk Vanlommel (CD&V). ‘We hopen op synergieën met het nieuwe provinciehuis, bijvoorbeeld voor parking en vergaderlokalen’, zeiden de stadsmedewerkers.

‘Eigenlijk kan dit niet. De districtsraad heeft tijd nodig om dit te kunnen bekijken’, zei voorzitter Marco Laenens (N-VA). Ook Anne Poppe (Groen) vond het ‘kort dag’

 

 

 

Datum publicatie: 14 januari 2015
Editie:
Pagina: 22