Uncategorized

Tentoonstelling prikkelt verbeelding over stadsrand

Antwerpse districten in desingel Antwerpen Wie geïnteresseerd is in de toekomst van de Antwerpse districten, kan vanaf vrijdag terecht in deSingel. De expo Stadbuitenstad reikt ideeën aan voor de ontwikkeling van de Antwerpse gordel.  Met de expo Stadbuitenstad wil het Vlaams Architectuurinstituut (Vai) een debat op gang brengen over …

Antwerpse districten in desingel

Antwerpen

Wie geïnteresseerd is in de toekomst van de Antwerpse districten, kan vanaf vrijdag terecht in deSingel. De expo Stadbuitenstad reikt ideeën aan voor de ontwikkeling van de Antwerpse gordel.

Met de expo Stadbuitenstad wil het Vlaams Architectuurinstituut (Vai) een debat op gang brengen over de ontwikkeling van de twintigste eeuwse gordel rond de Antwerpse binnenstad. “Het gebied buiten de kernstad was lang onbekend terrein”, zegt directeur Christoph Grafe van het VAi.

“Stadsplanners en -vernieuwers hebben zich tot hiertoe vooral gefocust op de ontwikkeling van het centrum en de negentiende-eeuwse wijken van onze steden.

Aan de hand van onderzoeken en ontwerpen willen wij het potentieel van de Antwerpse buitenwijken aantonen.”

Nadenken over de toekomst van de stadsrand gebeurt niet alleen in Antwerpen. “Ook in andere steden is de discussie volop aan de gang”, zegt Grafe.

Verbeelding

“Hier vertrekken we vanuit een Antwerpse invalshoek, maar ook initiatieven uit andere steden en van vroegere tijden komen aan bod.”

Volgens Grafe komt het er vooral op aan om de verbeelding van de bezoekers te inspireren. “Villa’s omvormen tot kleinere woningen of stadstuinen samenvoegen tot een grote gemeenschappelijke tuin zijn maar enkele van de creatieve ideeën om de verdichting van een stad op een aangename manier te realiseren. Toch draait de expo niet alleen rond woningen op zich. Ook ideeën voor winkelstraten, openbare gebieden en groenzones komen aan bod.”

Nachtelijke plaatjes

De expo brengt ook de huidige diversiteit in de stadsrand op een prachtige manier in beeld. “Daarvoor deden we een beroep op de Duitse fotograaf Fabian Schröder.

Hij trok voor de gelegenheid met een hoogtewerker door de districten en wist op verschillende plekken prachtige nachtelijke plaatjes te schieten.”

Grafe maakt duidelijk dat Stad- Buitenstad allesbehalve een expo voor vakmensen is. “We trachten zo veel mogelijk Antwerpenaren in ons denkproces te betrekken”, zegt hij. “Ik herinner me dat de bekende Antwerpse architect Renaat Braem enkele tientallen jaren geleden een soortgelijke tentoonstelling over de toekomst van Antwerpen organiseerde. Hij plaatste toen aan de ingang een bord met de vermelding: Dit gaat u aan. Ook hier is iedereen meer dan welkom.”

Op uitstap

Om de bezoekers zo veel mogelijk informatie te geven, zorgt de organisatie voor een ruim gamma aan randactiviteiten. Zo kunt u de tentoonstelling verkennen tijdens een gegidste rondleiding, organiseert Antwerpen Averechts uitstappen in de districten en worden in mei een drietal lezingen gehouden.

De tentoonstelling is nog tot zondag 7 juni te bezoeken in deSingel. (kdw) www.vai.be.

 

 

 

BRON: GVA 26/2/2015

KOEN DE BEUCKELEER

FOTO F. SCHRÖDER, J.B. KOEMAN