Voetgangerstunnel

Tunnel krijgt fresco’s terug

Schepen Rob Van de Velde wil geld vrijmaken om muurschilderingen te herstellen

De foto’s van de muurschilderingen die ooit in de voetgangerstunnel te zien waren, zijn dan toch boven water gekomen. In het stadsarchief waren ze niet te vinden, maar in de controlekamer van de tunnel bleken er nog wel foto’s van te zijn. 0 0 Het plan om de muurschilderingen opnieuw aan te brengen in de Sint- Annatunnel, zoals die officieel heet, is daarmee een stapje dichterbij. Dat idee werd gesuggereerd door lezer Karel Gilleir, nadat die in weekendmagazine Citta van uw krant een artikel had gelezen over het tachtigjarig bestaan van de voetgangerstunnel.

“Bij het wandelen door de tunnel, keken wij altijd uit naar de mooie gestileerde muurschildering, met een afbeelding van Neptunus met de tekst: hier bent u halfweg. Er waren ook zeemeerminnen bij. Het zou toch een fijn idee zijn om die schilderingen weer te kunnen aanbrengen”, vond Karel Gilleir. En wij met hem.

Schepen van Monumenten Rob Van de Velde (N-VA) reageerde enthousiast op het voorstel. Maar zonder voorbeeld waren de muurschilderingen moeilijk opnieuw aan te brengen. “Ik ben blij te horen dat ze nu terecht zijn. Ik ga ze eerst eens rustig bekijken. Maar ik ben bereid om een klein deeltje van het budget van de Scheldekaaien hiervoor te reserveren.

Het zou mooi zijn om de muurschilderingen in ere te kunnen herstellen. De stad zou dan een wedstrijd uitschrijven waarop geinteresseerde kunstenaars kunnen reageren.”

Désiré Verhulst werkt al sinds 1979 in de voetgangerstunnel en herinnert zich de muurschilderingen nog goed. “Op een bepaald moment bleek de bezetting in zo’n slechte staat, dat de tunnel volledig gezandstraald is, tot op het beton.

Ik denk dat het begin jaren negentig was. Toen zijn alle schilderingen dus definitief verdwenen. De tunnel is opnieuw bezet en geschilderd. In die periode is ook de nieuwe verlichting opgehangen.”

Verhulst vindt het ook een sympathiek idee als de schilderingen terugkomen.

“Ik hoop alleen dat passanten er ook respect voor hebben. Het zou doodzonde zijn als er graffiti op gespoten zou worden.”

© 2013 Concentra
[metaslider id=1524]

Geef een reactie