In de pers

Vergeten pakhuizen worden stukje Berlijn in Antwerpen Stad ondersteunt project

Een oude industriële site van zevenduizend vierkante meter met meerdere pakhuizen, grenzend aan het Groen Kwartier in Antwerpen, wordt nieuw leven in geblazen. PAKT moet de thuishaven worden voor Antwerpse creatieve ondernemers.

Yusuf Yaman en zijn broer Ismaïl zijn al tien jaar eigenaar van de pakhuizen. “Tot twee jaar geleden was het plan nog om er lofts van te maken”, vertelt Yusuf. “Maar op aanraden van de stad hebben we besloten om de creativiteit die er altijd in de lucht hing, extra in de verf te zetten. Als je iets succesvol wil maken, moet er al een creatieve onderbouw zijn. De afgelopen jaren werden de oude ateliers al gebruikt door kunstenaars en muzikanten allerhande. We hadden dus al een goede basis.”

Hoewel de verbouwingen nog volop aan de gang zijn en de ruimtes waar de creatievelingen aan de slag kunnen nog niet klaar zijn, is er toch al heel wat beweging. De urban fitness Crossfit, die nu al een van de beschikbare ruimtes gebruikt, verhuist binnenkort naar een grotere ruimte.

Op het dak van een van de pakhuizen heeft Bram Stessels de eerste stappen gezet voor de dakboerderij van PAKT. Alle daken zullen uiteindelijk gebruikt worden om groenten te kweken. “We zijn nu nog wat aan het experimenten met kweken op strobalen en dat lukt behoorlijk goed”, vertelt boer Bram. “Niet alle daken kunnen het gewicht van volle grond dragen en dus moeten we het op een aantal daken anders aanpakken. Het is bovendien ook een erg duurzame manier, want al het water dat ik gebruik, wordt opgevangen in waterbassins in het onderliggende gebouw. Dat wordt terug naar boven gepompt. Zo kan ik ook de voedingsstoffen die het water wegspoelen hergebruiken. En binnenkort komt hier ook een imker, dus tegen juni zouden we onze eigen honing moeten hebben.”

The Jane

De groenten en kruiden van boer Bram worden verwerkt in de gerechten van foodtruckers Kasserol, die op het gelijkvloers een plekje krijgen. Maar ook in The Jane zullen binnenkort gerechten te proeven zijn met ingrediënten van de dakboerderij van boer Bram. Topchef Sergio Herman en zijn rechterhand Nick Bril, chef-kok van The Jane, zijn erg enthousiast over PAKT. “We hebben al een aantal keer met Bram samengezeten en toegelicht welke soort groenten voor ons het meest geschikt zouden zijn. Vorige week hebben we aan enkele vaste klanten het eerste gerechtje geserveerd met ingrediënten van de dakboerderij. Dat geeft het toch iets unieks. En wat we nu testen kan straks ook in het groot uitgewerkt worden.”

The Jane zal ook zijn intrek nemen op de bovenste verdieping van een van de pakhuizen om in te richten als kantoor, maar ook om te experimenteren met nieuwe gerechten. “In The Jane ontbreekt de rust en de ruimte om creatief te werken”, zegt Nick Bril. “De ruimte in het pakhuis geeft ons de kans om te experimenteren. Op een van de daken zullen we ook een eigen kruidentuin onderhouden, die we kunnen gebruiken voor het restaurant. PAKT sluit heel mooi aan met wat wij in het Groen Kwartier doen.”

Caffénation

Op het binnenplein opent volgend jaar een tweede koffiebar van Caffénation, waarnaast ze ook hun koffiebranderij onderbrengen. “In totaal gaat het om vijfhonderd vierkante meter”, zegt Rob Berghmans van Caffénation. “Momenteel hebben we onze koffiebranderij op het Eilandje, maar de distributie en de koffiebar zelf ligt op de Mechelsesteenweg. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Onze ruimte in PAKT moet onze toekomst veiligstellen.”

Het koffieafval wordt ook hergebruikt. In de kelder krijgt Caffungi haar vaste stek. Zij gebruiken de leftovers van Caffénation om oesterzwammen te kweken.

“Het is net die samenwerking die we beogen met PAKT”, vertelt creatief consultant en galerist Jason Poirier dit Caulier. “De creatieve ruimtes zijn nog niet ingevuld. We hangen geen bordje ‘te huur’, net omdat we willen dat alles organisch groeit. We hebben ons nu gefocust op de basisfuncties: een koffie drinken, gezellig iets eten en sport. Eind dit jaar moeten de verbouwingen grotendeels afgerond zijn en kan de rest ingevuld worden. We proberen ook het authentieke van de site te bewaren. Het is een stukje Berlijn in Antwerpen en dat gevoel willen we absoluut behouden. Laat hier een architect of aannemer op los en je krijgt een transformatie van een stukje industrieel erfgoed naar een modern, netjes afgelijnd project. Maar dan verliest de site ook haar charme.”

Van 20 tot 22 mei, tijdens het Antwerp Art Weekend, krijgen acht galerieën tijdelijk onderdak in PAKT. Tijdens ‘Made in Berchem’, op zondag 29 mei, kunt u de site ook van dichtbij bekijken en kennismaken met de bedrijven en projecten die er hun intrek al genomen hebben. Vanaf 18u wordt ‘Made in Berchem’ afgesloten, ook in PAKT met drankjes en hapjes.

PAKT wordt ook ondersteund door de stad Antwerpen, die enthousiast zijn over het project. “We werden geconsulteerd over de haalbaarheid van een vernieuwing van de site”, vertelt schepen van Stadsontwikkeling Rob van de Velde (N-VA). “De ideeën die er groeien passen perfect in de stedelijke ontwikkeling. Jonge bedrijven en creatieve ondernemers krijgen de ruimte om hun ding te doen. Wat wij doen als stad is het project mee ondersteunen en hen zo goed mogelijk omringen. Zo brengen we hen in contact met de juiste diensten, zoals het stedenbouwkundige aspect van hun project.”

www.pakt-antwerpen.be, www.facebook.com/paktantwerpen

GvA, 11-05-2016
Foto PAKT