Spoor Oost

Vzw richt treinwagons Spoor Oost opnieuw in

De concessie voor de vier oude treinwagons op Spoor Oost is voor drie jaar toegewezen aan de vzw Bahnhof. De gerenoveerde treinwagons worden de uitvalsbasis voor allerhande buurt- en sportactiviteiten.

De werken voor de herinrichting van Spoor Oost als een publieke ruimte met plaats voor buurtevenementen en evenementsparkeren voor het Sportpaleis, de Lotto Arena en Trix zijn in oktober gestart. Op het onverharde deel van het terrein (aan de kant van de spoorweg) worden tegen einde maart 2016 – het begin van de paasvakantie – een groene zone ingericht met onder meer een speelheuvel, speeltoestellen, een zittribune en picknicktafels. Die zone kan dus nooit worden gebruikt als evenementenparking. Het andere, verharde gedeelte waarop basketbal-, voetbal-, volley- en tennisvelden, een atletiekpiste en een fietsparcours worden afgebakend, wel.

In het onverharde deel komen ook de vier oude treinwagons, waarvoor AG Vespa intussen de concessie heeft toegekend aan vzw Bahnhof van Bertrand Lekeux (organisator van Borgerwood), en Piet Hemerijckx (De Klopperij).

De vier wagons worden na renovatie gebruikt als een buurt- en ontmoetingscentrum voor verschillende buurtwerkingen en organisaties zoals Jes, Kras en de scouts. “De concessie is aan Bahnhof toegekend omdat de vzw een sterk draagvlak heeft in de buurt”, zegt Ellen Lamberts, projectleider bij AG Vespa. “De wagons worden geïnstalleerd ter hoogte van de geplande speelheuvel aan de kop van het terrein, de kant van Hof Ter Lo. In dit gedeelte worden verder ook een gazon en 600 snelgroeiende bomen aangeplant.”

Geen horeca

In de wagons worden verder zitruimtes en een bar ingericht. Gezien Spoor Oost een zone voor gemeenschapsvoorziening is, is er geen sprake van horeca, maar enkel van ondersteunde barfaciliteiten waarvan de buurt-, jeugd- en sportverenigingen kunnen gebruikmaken als ze er activiteiten organiseren. Er komt ook een sanitair blok.

“Over de verdere invulling van de wagons kunnen we op dit moment niet meer kwijt, omdat de overeenkomst met de andere partners nog niet helemaal op punt staat”, zegt Bernard Lekeux van vzw Bahnhof.

Schepen van Ruimtelijke Ontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) is in ieder geval tevreden. “Ik stel vast dat Spoor Oost meer en meer begint te leven en dat de buurt er zich lekker in haar vel begint te voelen”, zegt hij. “Het zijn, zoals overal in een stad, de mensen die plekken zoals deze aantrekkelijk maken. Samen met de investeringen in vergroening en sportruimtes, is het dat wat Spoor Oost tot leven brengt.”

Outdoor fitness

Het ontmoetingscentrum Bahnhof wordt de spil of uitvalsbasis voor activiteiten en kleinere evenementen op Spoor Oost. Tegen de paasvakantie is ook een sportinstallatie voor outdoor fitness of calisthenics en een groot avontuurlijk spelelement voor acht- tot veertienjarigen klaar. De gunning hiervoor is verleend aan de vzw Kopspel, een werkervaringsproject uit Borgerhout dat onder meer decors bouwt voor theatergezelschappen in Antwerpen en ook veel werk heeft verricht in De Roma. “Voor de sportinstallatie zal vzw Kopspel in samenwerking met jongeren uit de buurt oud spoorwegmateriaal hergebruiken”, zegt Ellen Lamberts nog. “Het geheel past op die manier perfect bij het industrieel en ruw karakter van de site. Andere installaties zijn klaar tegen de herfstvakantie van 2016.”

GvA, 22-10-2015