Gedempte Zuiderdokken

“Waarom geen amfitheater aan de Waterpoort?”

In een online enquête kon de Antwerpenaar zijn visie kwijt over de toekomst van de Zuiderdokken. De resultaten zijn intussen verwerkt, en worden doorgespeeld aan de vijf geselecteerde architectenbureaus.

Tussen 15 juni en 15 juli gaven 3191 mensen in de enquête hun visie op de toekomstige ontwikkeling van de Zuiderdokken. “De meeste respondenten wonen in de omgeving van het Zuid, maar ook mensen van buiten de stad gaven hun mening”, zegt coördinator Piet Van Laecke van de dienst Stedelijk Wijkoverleg. “We bereikten iets meer mannen dan vrouwen, en opvallend veel hooggeschoolden. Maar over het algemeen wisten we een gevarieerd publiek te bereiken.”

Opvallend was het grote aantal deelnemers (meer dan 1300) dat antwoord gaf op de open vraag aan het einde van de enquête. “Dat toont aan dat de Antwerpenaar ook zelf wil meedenken over mogelijke verbeteringen”, zegt projectleider Bert Claes van AG Vespa, de vastgoeddochter van de stad. “Uit de voorbeelden die worden aangehaald, spreekt bovendien heel wat ambitie. Zo wordt het vaakst gerefereerd naar Central Park en High Line in New York. Maar ook voorbeelden in Valencia, Berlijn en Parijs worden aangehaald.”

In de projectdefinitie werden veel zaken open gelaten. “Voor de stad zijn een aantal voorwaarden echt van tel”, zegt Claes. “Het plein moet een verbindende rol spelen, het moet levendig zijn en een kwaliteitsvolle site worden met een internationale uitstraling.”

De belangrijkste elementen die uit de enquête naar voor komen zijn de vraag naar meer groen en de integratie van waterelementen. Hoewel een aantal respondenten aangaven dat ze het centrale dok weer wilden openen, is dat voorlopig niet aan de orde. “Het heropenen ligt voorlopig niet op tafel, maar niets belet architecten om doorgroeiscenario’s te voorzien, of originele verwijzingen te integreren”, zegt schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

De schepen geeft aan dat de stad zo veel mogelijk inspraak wil. “Het nieuwe plein moet de Antwerpenaars, maar ook de mensen van buiten de stad charmeren”, zegt hij. “Maar net als de bewoners hebben we ook zelf een eigen mening. De lay-out van de Zuiderdokken doet wat denken aan de Jardin des Tuileries in Parijs. Daarom zijn we voorstander van een combinatie van groene elementen en levendige activiteiten. De site is perfect geschikt om meerdere invullingen te combineren.”

Cultuur

Een opmerkelijk voorstel om rond de Waterpoort een soort amfitheater te plaatsen, kan de schepen wel bekoren. “Op die manier zou een gezellig openluchttheater worden gecreëerd, en krijgt de Waterpoort een functionele invulling”, klinkt het. “Maar ook op andere manieren zouden we het plein moeten verbinden met de culturele activiteiten die er plaatsvinden. Met het gerenoveerde KMSKA, het M HKA en het Fotomuseum is er heel wat cultureel leven in de buurt. Dat moet op de juiste manier worden gepromoot.”

Tenslotte zou het stadsbestuur ook de vernieuwde site van het Zuiderpershuis beter in de verf willen zetten, en dienen er zich kansen aan op de site van het hof van beroep. “In 2017 maakt de Regie der Gebouwen de nodige middelen vrij om het hof van beroep te verhuizen naar het oud Justitiepaleis. Misschien een ideale gelegenheid om de band tussen de Zuiderdokken en het water te versterken.”

De schepen benadrukt dat de stad haar ideeën niet wil opleggen, maar streeft naar een goede synergie. “We laten zo veel mogelijk over aan de creatieve geesten van de architecten, die via intendante Aglaée Degros alle info krijgen over de visie van de Antwerpenaar.”

GvA, 26-09-2015

Copyright © 2015 Concentra. Alle rechten voorbehouden