Boelaerpark, Cogelspaviljoen

Weer vandalisme aan paviljoentje

Scouts: “We hebben dit extra lokaal allang opgegeven”

Het Cogelspaviljoen in Te Boelaerpark werd weer eens het doelwit van vandalen. Dit maal werd een muurtje van de veranda gesloopt.

Het boswachtershuisje in het Borgerhoutse park, ook gekend als Cogelspaviljoen, is meer dan honderdvijftig jaar oud. In 2010 werd het gebouwtje volledig gerenoveerd en in bruikleen gegeven aan de scouts van de 30ste Prins Boudewijn. Helaas heeft de scoutsgroep niet lang plezier gehad van dit lokaal, want al vrij vlug werd het paviljoen het mikpunt van vandalisme. Ramen werden ingegooid en de deur werd ingetrapt.

Begin dit jaar werd de deur zelfs uit haar omlijsting gewrikt.

Daarop werd door de dienst stadsbeheer van de stad Antwerpen de voorkant dichtgetimmerd. En de dienst Erfgoed zou nadenken over gepaste structurele maatregelen.

“Laksheid”

Nu zijn de platen los gewrikt en wordt er op de ramen van veiligheidsglas ingebeukt zodat die er bijna helemaal uit zijn geslagen. Ook een muurtje van de veranda is gesloopt.

Daders zijn waarschijnlijk enkele jongeren die er ’s avonds vertoeven.

De Krugerplein&peperbusblog, de blog die dagelijks nieuws over district Borgerhout brengt, maakt zich behoorlijk boos. Die verwijt het stadsbestuur “laksheid en nalatigheid” en roept de burgemeester op “zich minder met de stad Brussel en zich meer met zijn eigen stad bezig te houden”. Schepen voor Monumentenzorg Rob Van de Velde(N-VA) zucht als hij het nieuws hoort: “Wie doet in godsnaam zoiets? Ik zal de betrokken diensten instructies geven om het gebouwtje veilig te stellen.

En om na te gaan welke structurele maatregelen verdere afbraak kunnen tegen gaan.” Maar een leidster van de scouts zegt: “Toen we het paviljoentje mochten gebruiken, waren we opgetogen. Maar we hebben er ondertussen al zoveel miserie mee gehad, dat wij dit extra lokaal al lang hebben opgegeven.”

WILFRIED DEFILLET
Gazet van Antwerpen/Metropool Stad – 12 Nov. 2014