Berchem, In de pers

“Werken stadion starten in 2019”

Schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) is op zoek naar privépartners om samen met de stad het stadion van Berchem Sport op Het Rooi te vernieuwen.
Het huidige voetbalstadion biedt op dit moment plaats aan ruim 13.000 toeschouwers, maar is niet meer van deze tijd en is op sommige plaatsen verloederd.

“We willen het stadion vernieuwen, zodat er wedstrijden in de klasse 1B (wat nu nog tweede klasse is, red.) kunnen gespeeld worden. We mikken op een capaciteit van 4.000 toeschouwers”, zegt Rob Van de Velde.

Grote delen van sportterrein Het Rooi zijn al vernieuwd. Er is een tweede sporthal bij gekomen, er liggen kunstgrasvelden en er is een nieuwe looppiste. Die accommodatie wordt zowel door professionele als door recreatieve sporters gebruikt.

Dienstencentrum

Enkele jaren geleden werd in de stedelijke begroting 8 miljoen euro gereserveerd voor het nieuwe stadion. Om het financiële plaatje rond te krijgen, zoekt de stad nu privépartners. “Die kunnen de rand langs de Berchemstadionstraat bebouwen. Onder meer het Zorgbedrijf heeft interesse om op die plek een dienstencentrum of serviceflats te bouwen”, gaat de schepen verder.

Ook commerciële partners zijn welkom. “Het is niet uitgesloten dat er op die plek winkels, kantoren of horecazaken komen. Alles hangt af van de voorstellen waarmee men op de proppen komt.” De bebouwing van de rand is gepland voor 2020.

Beginnen in 2019?

Hoe het stadion er over enkele jaren gaat uitzien, is nog niet duidelijk. Er liggen nog verschillende scenario’s op de tafel. In elk van deze scenario’s wordt telkens uitgegaan van een gefaseerde verbouwing.

Volgens schepen Rob Van de Velde starten de verbouwingen in 2019. Al gaan sommigen binnen de club ervan uit dat er ten vroegste in 2020 begonnen wordt.

K. Berchem Sport had trouwens zelf een stadiondossier. Maar het stadsbestuur gaf er de voorkeur aan om de vernieuwing van het stadion onderdeel te maken van de volledige renovatie van sportpark Het Rooi.

Toegankelijk en zichtbaar

Het hele sportpark moet zichtbaarder en toegankelijker worden. Daarom komen er twee extra toegangen aan de Berchemstadionstraat en de Roderveldlaan.

Bij de plannen hoort ook een cafetaria met terras dat uitgeeft op het sportpark. Bovendien blijven ook de scoutsverenigingen actief op Het Rooi.

Ook de mobiliteit rond het stadion zal nog ter sprake komen. “We zoeken nog naar extra parkeerplaatsen. Maar tot op heden doen zich weinig of geen problemen voor. Zelfs voor de wedstrijd van Berchem tegen Beerschot, die door 6.000 mensen werd bijgewoond, waren er geen problemen”, aldus nog Rob Van de Velde.

Nog tot eind mei kan iedereen de openluchttentoonstelling op Het Rooi bezoeken. De plannen kunnen ook online bekeken worden.

www.antwerpen.be/plannenmethetrooi

GvA, 6/05/2016