Arop-site, In de pers

Wonen, Aldi en school op leegstaand terrein

De bouwaanvraag voor de ontwikkeling van de Arop-site is ingediend. “Als alles goed gaat, wordt die aanvraag in november opgeleverd en kunnen de werken nog eind 2017 van start gaan”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

Op de site, die gelegen is tussen de Engelselei, de Fonteinstraat en de Hogeweg huisde de intussen gesloten beschutte werkplaats Arop. “Die is ondertussen verhuisd naar Wilrijk. De gebouwen die nu leegstaan zijn een grijze vlek”, licht Van de Velde toe. “De bedoeling is om er nieuw leven in te blazen.” Daarvoor wordt samengewerkt met projectontwikkelaar Van Eerd Vastgoed.
“Op de site moeten een honderdtal appartementen komen.” Een exact cijfer kon Van de Velde niet geven op de commissie gisterenavond. “Verder zal basisschool Iqra hier een vast onderkomen krijgen met 25 klassen en een grote sportzaal waarvan het de bedoeling is dat die opengesteld wordt voor de buurt.”
Aldi en 254 parkeerplaatsen
Tot slot komt er een vestiging van supermarkt Aldi en een grote ondergrondse parking met 254 parkeerplaatsen. “Die parking krijgt twee ingangen, eentje voor de supermarkt gelegen in de Hogeweg, en een in de Fonteinstraat voor de bewoners van de appartementen en het schoolverkeer. Bovendien is het de bedoeling om de parkeerplaatsen open te stellen voor de buurt tijdens de sluitingsuren van de supermarkt.” Het laad- en losverkeer dat Aldi met zich meebrengt moet inpandig gebeuren. “Daardoor zal de omgeving geen last hebben van de werkzaamheden van de supermarkt.”
Tussen de Engelselei en de Fonteinstraat komt een verbindingsweg. “Hoe die zal worden ingericht, en de aanleg van het publieke domein rond de site, daarvoor zal worden samengezeten met het district, de buurt en de projectontwikkelaar. Hetzelfde geldt voor het binnenplein. De bedoeling is dat die open ruimte verbonden wordt met de speelplaats, en dat deze op regelmatige tijdstippen wordt opengesteld voor de buurt.”
Zowel het districtsbestuur als enkele aanwezige buurtbewoners uitten gisterenavond hun bezorgdheden over de impact van het hele project op de buurt. “We maken ons zorgen over de mobiliteit”, reageert districtsvoorzitster Stephanie Van Houtven (sp.a). “Het gaat om een zeer verzadigd stukje Borgerhout. Je kan je dan de vraag stellen of hier echt meer dan honderd appartementen en zo veel extra parkeerplek nodig is. Ook ben ik bevreesd over de combinatie van schoolgaande kinderen met in- en uitrijdende bewoners en klanten van de Aldi.”
Van de Velde reageert dat het verkeer niet drastisch zal toenemen. “Arop bracht ook verkeer met zich mee en de Iqra-school heeft ons verzekerd dat het merendeel van haar schoolgangers te voet of met de fiets komt.” Iets wat enkele buurtbewoners tegenspreken. “De school ( die nu tegenover de site gesitueerd is, red.), brengt wel degelijk veel autoverkeer met zich mee. En waar de inrit van de supermarkt moet komen, vinden nu al regelmatig conflicten plaats omdat het er zo smal is.” Verder betreuren ze het dat ze tot nog toe niet betrokken werden bij het hele project.

GvA, 21/06/2017