Eksterlaer, In de pers

Woonproject Eksterlaer gaat eindelijk van start

Er komt eindelijk schot in de zaak van het nieuwbouwproject Eksterlaer in Deurne. In april start de eerste fase met de bouw van 23 patio- en stadswoningen. Projectontwikkelaar Matexi pakt op 20 maart uit met een verkoopsevenement.

Het is lang stil geweest rond de nieuwe woonwijk Eksterlaer in Deurne-Zuid. De aanzet voor de ontwikkeling van het vijftien hectare grote binnengebied, tussen de Eksterlaar, Dascottelei, Herentalsebaan en Kerkhofweg, werd ruim vijftien jaar geleden gegeven. Maar het project liep in de loop der jaren meermaals vertraging op, wegens verscheidene bezwaren van de buurt die onder meer naar de Raad van State trok.

Ondertussen zijn de verkavelingsvergunning en de eerste bouwvergunningen afgeleverd. “In april gaat de eerste spade eindelijk in de grond om een nieuwe woon- en parkomgeving vorm te geven”, zegt Tim Pee-ters, projectcoördinator bij Matexi, de projectontwikkelaar die ook ’t Groen Kwartier in Antwerpen vorm gaf.

Zeven fasen

In totaal gaat het over 580 woningen en appartementen, die voornamelijk door Matexi gerealiseerd worden. Projectontwikkelaar Vooruitzicht zal de wegen, uitgestrekte waterpartij en wandelbrug in het midden van de woonwijk op zich nemen en in een latere fase ook de parkappartementen ter hoogte van de Dascottalei. “Het is in Eksterlaer echt wonen in het groen”, zegt de projectcoördinator van Matexi Antwerpen. “De aansluiting tussen de parkengordel en het groen bij Eksterlaer zorgt voor een aangename woonplaats, voor jong en oud.”

Project Eksterlaer is opgedeeld in zeven fasen. In de eerste fase worden er 91 wooneenheden gerealiseerd aan de kant van Eksterlaar. “We starten in april met de bouw van 23 patio- en stadswoningen en drie appartementen”, vertelt Peeters. “De stadswoningen liggen naast elkaar, hebben een tuin met een fietsenberging die ook van de achterkant te bereiken is. Aan de straatkant hebben we ervoor gekozen om geen aparte stoep in te plannen, maar op hetzelfde niveau als de straat te werken. Het is bewezen dat auto’s zo trager gaan rijden. We beogen dan ook een verkeersluwe omgeving, waar voetgangers en fietsers veilig kunnen bewegen en auto’s via een aantal invalswegen de wijk in kunnen. Voor elke stadswoning is er een plaats in een van de nieuwe ondergrondse parkeergarages. De plaatsen in de straat dienen alleen voor bezoekers of kortstondig gebruik, om bijvoorbeeld boodschappen uit te laden. Toekomstige bewoners van de patiowoningen kunnen parkeren op eigen terrein. Ze zijn zo geschakeld dat ze allemaal goed georiënteerd zijn, een unieke vorm van stadsontwikkeling.”

In de nieuwe woonwijk wordt veel aandacht besteed aan groene ruimte. “Bedoeling is om dit vanaf het begin mee op te nemen”, zegt Tim Peeters. “Vanaf dat de veiligheid van de werf het toelaat, kunnen we zones openstellen voor de buurt.”

Verkoopsevenement

In het najaar van 2017 worden de eerste wooneenheden opgeleverd. De werken aan de overige wooneenheden in fase 1, net als de eerste ondergrondse parkeergarage, starten binnen enkele maanden. Een opleveringsdatum daarvoor is nog niet bekend.

“We zetten sterk in op de duurzaamheid en betaalbaarheid van de nieuwe woningen”, vertelt bouwadviseur Christophe Blassieaux. “We mikken op verkoopsprijzen voor een volledig afgewerkte woning vanaf 310.000, all-in. Dus registratiekosten, btw, autostaanplaats inclusief.”

Op 20 maart organiseert Matexi een verkoopsevenement in het Boeckenberg Sportcenter.

GvA, 20/02/2016